Re: Toshiba Tecra S1 has Slow Audio Playback

Re: Toshiba Tecra S1 has Slow Audio Playback


[ Follow Ups ] [ Post Followups ] [ FAQ ]
[ Back to Messages ]

Posted by Patrick on June 26, 2005 at 18:04:54:

In Reply to: Re: Toshiba Tecra S1 has Slow Audio Playback posted by Zsombor Zsuffa on December 13, 2004 at 08:51:52:

Thanks Rob, your workaround works perfectly.

Really bad that Toshiba won't admit to this problem; they used to be all about quality.

Patrick

: Hi,

: I have the same problem, does anybody know any solution?

: Thanks,
: Zsombor

: : Hay there,

: : I have a Tecra S1 as well, and I have sufferred the same problems with the audio slowing down, it is a really annoying bug with the soundmax audio set up (must be a cheap and nasty audio solution) I think it is most definitely a driver issuse but like most drivers toshiba haven't bothered to update them for the laptop.

: : A work arround the needed reboot for the audio slow down is to goto: device manager find the soundmax driver disable, then reenable it this should reset the audio device and bring back normal.

: : hope this helps anyone.
: : Regards
: : Rob.
: : : Me too; anybody hear anything? I am running XP Professional SP2

: : :
: : : : yeah i'm having the same problem...i find it quite starnge that toshiba doesn't mention that problem nowhere...go see this link for my problem

: : : : http://www.usenews.org/group/comp.sys.laptops/message-349975.html

: : : : The Toshiba Tecra S1 No Audio/Sound Problem: Full Details & Request For Help
: : : : [comp.sys.laptops]

: : : : Subject: The Toshiba Tecra S1 No Audio/Sound Problem: Full Details & Request For Help
: : : : From: Doctor S
: : : : Newsgroups: microsoft.public.windowsxp.music, comp.sys.laptops, microsoft.public.windowsxp.general, microsoft.public.windowsxp.help_and_support, japan.comp.toshiba
: : : : Date: Mar 11 2004 00:18:52

: : : : (Please excuse the cross-posting: I have posted to every forum I have ever
: : : : found an instance of this issue mentioned in an effort to tie everything
: : : : together).

: : : : I am hoping someone out there has resolved the following audio issue with
: : : : the Toshiba Tecra S1 laptop.

: : : : Multiple instances of the problem have been posted across the web and I have
: : : : referenced five of these below.

: : : :
: : : : SYMPTOMS:

: : : : Audio is working fine, then:

: : : : 1. 'Slow' sound (like a tape played half speed or with flat batteries) from
: : : : system speakers and from headphones via headphone jack.

: : : : 2. This is for sound produced by any application: WMP, MusicMatch,
: : : : RealPlayer, Windows start-up and shutdown, PowerDVD - anything!

: : : : 3. The sound source can be a .wav, .mp3, realmedia, traditional music CD or
: : : : a DVD - anything!

: : : : 4. Eventually no sound at all comes from system speakers or from headphones
: : : : via headphone jack.

: : : : 5. However, if one 'jiggles' the headphone plug in the headphone jack, sound
: : : : (still 'slowed') comes from headphones or system speakers but sound is one
: : : : channel only (i.e. not stereo). This is hard to maintain as one must hold
: : : : the headphone plug with pressure and jiggle it about in order to make this
: : : : happen.

: : : : See the five referenced posts below for other descriptions of these
: : : : symptoms.

: : :
: : : : FIX ATTEMPTS:

: : : : .. I have uninstalled/reinstalled drivers and devices (CD Drive/Modem/Sound
: : : : Card).
: : : : .. I run Win XP OS.
: : : : .. I have booted with all services disabled.
: : : : .. I have run the DirectX diagnostics and disabled acceleration.
: : : : .. I have made sure I have not accidentally tripped Win Media Player's
: : : : 'speed' setting.
: : : : .. I am running the latest Toshiba Tecra S1 BIOS.
: : : : .. I am using the latest sound card driver and have uninstalled/reinstalled
: : : : the driver.
: : : : .. No warning triangles in Device Manager "device is working"
: : : : .. Every other aspect of the Tecra S1 is working fine.

: : : :
: : : : TOSHIBA?

: : : : US have no mention of this issue on their site.

: : : : Toshiba Australia have told me by phone that, irrespective of the multiple
: : : : instances of this unique error, they deny any problems of this kind with the
: : : : Tecra S1.

: : : :
: : : : ANYONE KNOW MORE?

: : : : Obi Wan, Yoda, The One, Anyone? Has anyone resolved this issue?

: : : :
: : : : Please let us all know via these forums.

: : : : Fingers crossed! :-)

: : : : Dr. S.

: :
: : : : Here are multiple instances of Toshiba Tecra S1 owners experiencing exactly
: : : : the same symptoms. Each complaint is clearly just a different way of
: : : : describing the above symptoms.

: : : :
: : : : ---- INSTANCE 1 ----

: : : :
: : : : From: Nick (anonymous@discussions.microsoft.com)
: : : : Subject: Slow Audio Playback
: : : : Newsgroups: microsoft.public.windowsxp.music
: : : : Date: 2003-12-01 06:00:28 PST

: : : : I have a Toshiba Tecra S1 with XP Pro. The laptop is
: : : : playing all audio too slowly. This includes MP3s on the
: : : : hard drive, CDs, DVDs & streaming, and it happens on
: : : : whatever media player I use. Strangely enough, it only
: : : : happens about 80% of the time, and occasionaly works OK.
: : : : Toshiba don't have a clue, and I have updated the sound
: : : : card drivers and de/reinstalled the media players, but it
: : : : still has the problem. Anyone got any ideas?

: : : : The audio is playing as if it were a tape player that was
: : : : low on batteries, so al voices sound much lower than they
: : : : really are!

: : : : Thanks,

: : : : Nick.

: : : : INSTANCE 1 LINK:

: : : : http://groups.google.com.au/groups?q=tecra+s1+audio&hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&edition=au&selm=084b01c3b813%2450f70040%

: : : : 24a301280a%40phx.gbl&rnum=2

: :
: : : : ---- INSTANCE 2 ----

: : : : From: Sharyn (anonymous@discussions.microsoft.com)
: : : : Subject: Audio has stopped working
: : : : Newsgroups: microsoft.public.windowsxp.configuration_manage,
: : : : microsoft.public.windowsxp.general
: : : : Date: 2003-12-30 19:10:19 PST

: : : : I have a Toshiba Tecra S1 laptop running XP. It has a
: : : : built in SoundMax device with a driver dated Nov 2002. I
: : : : have just loaded DirectX 9.0b.

: : : : The sound was working fine after the installation of the
: : : : DirectX update, however it suddenly stopped working (may
: : : : have been after a reboot).

: : : : There is now NO sound (system or otherwise) from the
: : : : laptop, however all diagnostics and testing and device
: : : : checks show that everything is working ok and I get no
: : : : errors anywhere indicating that anything is wrong.

: : : : All help appreciated.

: : : : Thanks, Sharyn

: : : :
: : : : INSTANCE 2 LINK:
: : : : http://groups.google.com.au/groups?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-
: : : : 8&edition=au&threadm=050301c3cf50%2480ec77e0%24a501280a%40phx.gbl&rnum=5&pre
: : : : v=/groups%3Fq%3Dtecra%2Bs1%2Baudio%26hl%3Den

: : : : %26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-
: : : : 8%26edition%3Dau%26selm%3D050301c3cf50%252480ec77e0%2524a501280a%2540phx.gbl
: : : : %26rnum%3D5

: :
: : : : ---- INSTANCE 3 -----

: : : : "Sound Card sucks" 20-Nov-2003 09:21:13 AM

: : : : Cons: Sound card is crappy. Sound cards have bugged out. No sound unless
: : : : headphones or speakers plugged in, and half the sound comes out at best.

: : : : INSTANCE 3 LINK:
: : : : http://reviews-zdnet.com.com/Toshiba_Tecra_S1/4852-3121_16-21063848.html

: : :
: : : : ---- INSTANCE 4 -----

: : : :
: : : : "toshiba laptop music slows down by half" 2004-02-10 23:28:17 PST

: : : : Dear all,
: : : : I need some advice on this. I have a Toshiba Tecra 1.5 GHz, 512 Mb.
: : : : Recently the sound/music is playing up in that:
: : : : 1) with the fist boot up, every bit of sound/music slows down by half.
: : : : Kylie Minogue sounds like Frank Sinatra.
: : : : 2) But with a reboot, the sound playback speed returns to normal!

: : : : However, this happy state of things didn't last. Now the sound/music
: : : : just stays half speed."

: : : : INSTANCE 4 LINK:
: : : : http://groups.google.com.au/groups?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&edition=au&selm=c3d411f.0402102328.7d08f582%40posting.goo

: : : : gle.com

: : :
: : : : ---- INSTANCE 5 ----

: : : : "All sounds slow on Tecra S1" 2004-01-13 09:50:55 PST

: : : :
: : : : "I guess this is more a software issue but I haven't come across it on
: : : : any other machine, ever. When I reboot and sometimes on a cold boot, all
: : : : sounds are slow on the machine. That is, music, voice (on VoIP phone),
: : : : windows bootup music, videos etc all play around half speed.
: : : : A shut down and reboot usually fixes it but I haven't been able to
: : : : figure out the problem. I have the latest BIOS and all the latest
: : : : drivers. Am running XP Pro that came with the machine.
: : : : Anyone got any ideas?"

: : : : INSTANCE 5 LINK:
: : : : http://groups.google.com.au/groups?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&edition=au&threadm=ObZMb.10585%24ZuL1.7702%40twister01.bl

: : : : oor.is.net.cable.rogers.com&rnum=1&prev=/groups%3Fq%3Dtecra%2Bs1%2Bno%2Baudi
: : : : o%26hl%3Den%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-

: : : : 8%26edition%3Dau%26selm%3DObZMb.10585%2524ZuL1.7702%2540twister01.bloor.is.n
: : : : et.cable.rogers.com%26rnum%3D1




Follow Ups:


Post a Followup

Please note:
  • Messages must be on the topic of this forum!
  • No posting of requests for cracks, codes, serials, or warez!
  • No posting of illegal software or links to such sites!
  • No use of profanity or inappropriate or offensive language!
  • Spamming is not allowed!
  • We track the IP addresses of forum abusers!
  • Abuse of this forum will be reported to your ISP!
Name:
E-Mail (optional):
please note: your e-mail address will be visible in your message.

Subject:

Comments:

Optional Link URL:
Link Title:
Optional Image URL: